# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ord Beschrijving
RAM Random Access Memory. Digitale opslag waar gegevens willekeurig kunnen worden opgeslagen en opgehaald.
RDS Radio Data System. RDS is een functie waar radio's over kunnen beschikken. RDS is een dienst voor gegevensoverdracht waarbij naast normale FM-programma's informatie wordt verzonden vanaf het station waar u naar luistert. Op het display ziet u het ingestelde station met maximaal 8 tekens. Bij autoradio's kan RDS zelf het krachtigste radiostation bepalen met het actuele radioprogramma. Het display geeft aan welke zender u ontvangt en zorgt ervoor dat het radioprogramma de bestuurder volgt. RDS biedt een hele reeks handige functies, zo kan bijvoorbeeld de muziek worden onderbroken voor belangrijke verkeersinformatie over eventuele wegwerkzaamheden verderop, vertraagde veerboten enz.
Real Flat Beeldbuistype voor traditionele tv's. Real Flat heeft een volledig platte beeldbuis en verbeterde kleuren.
Receiver Een ontvanger. Tuner met ingebouwde versterker. Vaak qua prijs voordeliger dan aparte apparaten.
Remote control Afstandsbediening
Resolutie Resolutie kan zowel betrekking hebben op beeld als op geluid. Een beeld met een hoge resolutie biedt plaats voor meer informatie dan een beeld met een lage resolutie. MP3 is een geluidsformaat met een lage resolutie doordat de geluidsbestanden zo sterk gecomprimeerd worden. SACD en DVD-audio zijn geluidsformaten met een hoge resolutie en kunnen meer informatie bevatten dan bijv. het cd-formaat.
Responstijd De responstijd geeft aan hoe snel een afzonderlijke pixel van kleur kan wisselen. Een snellere responstijd levert een beter beeld op.
Resttijdindicatie Het display van de machine geeft aan hoeveel minuten het nog duurt voordat het programma klaar is.
Reverserende trommel De trommel in een droger kan reverserend of niet-reverserend zijn. Een reverserende trommel houdt in dat de trommel afwisselend in de ene en de andere richting draait om het wasgoed tegelijkertijd los te maken en te luchten. Hierdoor wordt het droogproces versneld en worden slijtage en energieverbruik beperkt.
RGB-ingang Een deel van de SCART-standaard. Creƫert een rechtstreekse verbinding met de circuits die de rode, groene en blauwe elektronenkanonnen van de beeldbuis regelen.
Ribbon tweeter De ribbon tweeter met neodymium-magneet is een geavanceerde eenheid die een dynamisch en helder geluid genereert. Dit type tweeter wordt vaak gebruikt in hoogwaardige audiosystemen voor geluidsweergave met een bijzonder hoge nauwkeurigheid. Normale kegel- en dome-tweeters zijn gebaseerd op een directioneel bewegend spoelprincipe, terwijl deze ribbon tweeter met neodymium-magneet hoge frequenties afgeeft in een volledig 180 graden geluidsveld. Hierdoor neemt de breedte van het geluidsspectrum voor de hogere tonen aanzienlijk toe en wordt de optimale luisterzone groter, zodat zelfs compacte audiosystemen een kamervullend, kristalhelder en natuurgetrouw geluid kunnen leveren.
Roaming Aanduiding voor het gebruik van de mobiele telefoon in andere binnen- en buitenlandse netwerken dan het netwerk waarop iemand geabonneerd is.
ROM ROM, Read Only Memory, is een geheugen waar alleen informatie gelezen kan worden. De informatie kan met andere woorden niet worden gewijzigd.
RW RW" staat voor rewritable. Op RW-schijven kan informatie worden "gebrand" en vervolgens weer worden overschreven door nieuwe informatie. CD-RW, DVD-RW en DVD+RW werken allemaal op die manier.