# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ord Beschrijving
PAL Afkorting van Phase Alternation Line. In Europa wordt in de meeste landen voor tv/video de standaard PAL gebruikt. Het PAL-systeem is een doorontwikkeling van het NTSC-systeem, dat wordt gebruikt in Canada, de VS en Japan. Bij het PAL-systeem worden 50 beelden per seconde weergegeven met een resolutie van 625 lijnen.
Pause Live TV Functie die op veel harddiskrecorders zit. Biedt de mogelijkheid om een tv-programma stil te zetten en tot maximaal 6 uur later de rest te bekijken.
PDA Personal Digital Assistant, een hand-/zakcomputer waarbij het invoeren van informatie vaak met een pen gebeurt. Wordt (in het Engels) ook wel een palmtop genoemd. Om het een PDA te kunnen noemen, moeten er echter minimaal een adresboek, een kalender, e-mail en een tekstverwerker in zitten.
Phono-kabel Analoge kabel voor de overdracht van analoog geluid. Wordt gebruikt bij de aansluiting van bijv. een cd-speler op een versterker e.d.
Pictbridge Pictbridge is een standaard voor het rechtstreeks afdrukken van een digitale camera naar een printer zonder pc of tussenstation. Op het lcd-display van de camera selecteert u welke afbeelding u wilt afdrukken. Voor rechtstreeks afdrukken moeten zowel de digitale camera als de printer ondersteuning bieden voor Pictbridge.
Pincode Personal Identication Number. Toegangscode voor de SIM-kaart.
PIP "PIP" staat voor Picture in Picture. Tv's met PIP kunnen twee afzonderlijke signalen ontvangen en deze tegelijk op het scherm weergeven. Vaak wordt het hoofdbeeld groter weergegeven dan het alternatieve beeld, maar er zijn ook PIP-functies die het scherm verdelen in twee even grote delen. Als u het nieuws of de lottogetallen wilt zien terwijl u naar een mooie film kijkt, kunt u ze allebei bekijken als ”Picture in Picture” (PIP) of ”Side by Side”.
Pixel Het woord pixel is een samentrekking van de woorden picture en element (beeldelement). Een pixel is het kleinste element van een digitale afbeelding. Iedere pixel kan miljoenen kleuren hebben of doorzichtig zijn. De aanduiding wordt gebruikt om het aantal beeldpunten en daarmee de resolutie aan te geven. Het aantal pixels in de CCD van een videocamera bedraagt bijv. ca. 440.000 pixels. Een tv-beeld heeft 200.000 pixels, een kleurenfoto ca. 20 M pixels. Het menselijk oog heeft een enorme resolutie en kan tot wel 120 M pixels registreren.
Pixel Plus Digitale beeldverbeteringstechnologie van Philips. De beeldkwaliteit wordt verbeterd door iedere afzonderlijke pixel in het beeld continu te analyseren en te verbeteren. De techniek zorgt voor een bijna driedimensionaal tv-beeld met diepte en schitterende kleuren. Verkrijgbaar in 3 versies: Pixel Plus 2, Pixel Plus 2HD en Pixel Plus 3HD, waarbij de laatste versie de meest geavanceerde is.
Pixel Plus 2 Digitale beeldverbeteringstechnologie van Philips. De beeldkwaliteit wordt verbeterd door iedere afzonderlijke pixel in het beeld continu te analyseren en te verbeteren. De techniek zorgt voor een bijna driedimensionaal tv-beeld met diepte en schitterende kleuren.
Pixel Plus 2HD Digitale beeldverbeteringstechnologie van Philips, speciaal ontwikkeld voor High Definition-schermen. De beeldkwaliteit wordt verbeterd door iedere afzonderlijke pixel in het beeld continu te analyseren en te verbeteren. De techniek zorgt voor een bijna driedimensionaal tv-beeld met diepte en schitterende kleuren. Pixel Plus 2 HD beschikt over een unieke combinatie van ultieme scherpte, natuurgetrouwe details, meer diepte en levendige kleuren naast vloeiende en natuurlijke bewegingen van standaard-tv, High Definition-signalen en multimediabronnen. Iedere afzonderlijke pixel in de binnenkomende beelden wordt verbeterd en zo beter afgestemd op de omringende pixels. Dat levert een natuurgetrouwer beeld op. Fouten in gecomprimeerd multimediamateriaal worden opgevangen en beperkt. Hierdoor wordt het beeld zuiver en haarscherp. Digitale ruisreductie zorgt voor bijzonder rustig beeld.
Pixel Plus 3HD Digitale beeldverbeteringstechnologie van Philips, speciaal ontwikkeld voor High Definition-schermen. De beeldkwaliteit wordt verbeterd door iedere afzonderlijke pixel in het beeld continu te analyseren en te verbeteren. De techniek zorgt voor een bijna driedimensionaal tv-beeld met diepte en schitterende kleuren. De rekenkracht van Pixel Plus 3HD is ten opzichte van Pixel Plus 2 HD aanzienlijk verbeterd, wat zorgt voor unieke beelden.
Plasma Het plasmascherm bestaat uit een matrix van cellen met plasmagas, waarbij drie cellen (rood, groen en blauw) één pixel vormen. Als een plasmacel een elektrische spanning krijgt, wordt er onzichtbaar uv-licht (ultraviolet) gegenereerd. De techniek doet sterk denken aan die van een tl-buis. Dit uv-licht komt in aanraking met gekleurde fosforpunten (rode, groene en blauwe) en vormt een zichtbaar beeld.
Plug & Play Plug & Play is een uitdrukking die in brede zin wordt gebruikt voor alles wat eenvoudig is aan te sluiten en te gebruiken zonder dat hiervoor wijzigingen in programma's of andere aanpassingen nodig zijn. Oorspronkelijk was het een aansluitstandaard waarmee de aansluiting van eenheden op de pc werd vereenvoudigd.
Pro Logic Het eerste surround-systeem dat op de markt kwam. Het is een analoog systeem en alleen de 2 frontluidsprekers zijn stereo. De 2 achterste zijn mono. Het systeem is ontwikkeld voor surround-simulatie en wordt vooral gebruikt voor het afspelen van videofilms en muziek met surround-geluid. De bron moet echter afkomstig zijn van een stereosignaal.
Pro Logic II Doorontwikkeling van Pro Logic. Versie II biedt stereo in plaats van mono voor de achterluidsprekers. Dolby Pro Logic II kan zelfs surround-geluid simuleren vanaf cd's. Dolby Pro Logic II is bovendien verder doorontwikkeld tot Dolby Pro Logic IIx. Deze versie kan niet alleen surround uit een stereobron simuleren voor een 5.1-installatie, maar ook voor 6.1- en 7.1-installaties. Bovendien is de geluidskwaliteit nog verder verbeterd.
Pro Logic IIx Dolby Pro Logic II is verder doorontwikkeld tot Pro Logic IIx. Deze versie kan niet alleen surround uit een stereobron simuleren voor een 5.1-installatie, maar ook voor 6.1- en 7.1-installaties. Bovendien is de geluidskwaliteit nog verder verbeterd.
Processor Een processor (CPU) is een circuit dat alle berekeningen in een computer uitvoert. Hoe sneller de processor van een computer, hoe sneller deze informatie kan verwerken en alle vereiste berekeningen kan uitvoeren.
Progressive Progressive wordt aangegeven met een kleine "p" bij informatie over de resolutie van een flatscreen-tv. Het houdt in dat voor ieder beeld alle lijnen worden bijgewerkt en niet elke tweede regel, zoals bij interlaced.
Progressive Scan Als een tv- of videobeeld progressief is, betekent dit dat alle lijnen in één keer worden weergegeven. Deze techniek stelt hoge technische eisen, maar daar staat een rustiger en gedetailleerder beeld met een goede weergave van snel bewegende motieven tegenover. Om gebruik te kunnen maken van Progressive Scan, moeten zowel de tv als de dvd hiervoor ondersteuning bieden.
Projectie-tv Bij een tv met achterprojectie wordt het beeld via de in de tv ingebouwde projector (spiegels) op de achterkant van het scherm geprojecteerd. Achterprojectie is een techniek die een groot beeld oplevert voor een relatief lage prijs. De nadelen zijn, naast de omvang van het tv-toestel, een laag contrast en een lage helderheid. Bovendien moet de dure projectielamp ongeveer om de twee jaar worden vervangen.
Projector Er bestaan 3 verschillende projectortechnieken: CRT, lcd en DLP. 1. CRT is gebaseerd op beeldbuistechniek, net als bij een traditionele tv. Levert zeer goede beelden op, maar wel met grote en zware projectoren. 2. Lcd levert relatief goedkope projectoren op met een hoge resolutie. Het beeld in een lcd-projector wordt geprojecteerd met behulp van een krachtige lamp. De lamp schijnt door panelen met vloeibare kristallen. 3. DLP is gebaseerd op grote hoeveelheden kleine spiegeltjes die het licht geleiden. De voordelen zijn de lichtsterkte en het hoge contrast, het nadeel is de processor, die wat duurder is dan bij bijv. lcd.
PS2 Afkorting voor de game console PlayStation 2.
PS3 Afkorting voor de game console PlayStation 3, die in het voorjaar van 2007 is geïntroduceerd.
PSP Afkorting van Sony PlayStation Portable, een draagbare miniversie van Sony PlayStation.
PSTN Public Switched Telephone Network. Een openbaar analoog telefoonnetwerk. Vakterm voor een lijn binnen het vaste net.
PUK-code Personal Unblocking Key. Kan de SIM-kaart deblokkeren als 3 keer achter elkaar een onjuiste pincode is ingevoerd.
Pyrolyse Ovenfunctie. Bij pyrolysereiniging wordt vuil omgezet in as, dat met een doek eenvoudig te verwijderen is.