# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ord Beschrijving
MB Megabyte, eenheid voor opslagcapaciteit. Komt overeen met 1048576 byte.
Mbit/s BPS, Bits Per Second, is een meeteenheid voor overdrachtssnelheid. KBPS betekent kilobit per seconde en staat voor 1000 bits per seconde. MBPS betekent megabits per seconde en staat voor 1 miljoen bits per seconde.
Mbps BPS, Bits Per Second, is een meeteenheid voor overdrachtssnelheid. KBPS betekent kilobit per seconde en staat voor 1000 bits per seconde. MBPS betekent megabits per seconde en staat voor 1 miljoen bits per seconde.
MD Mini Disc. De kleine Mini Discs hebben dezelfde opslagcapaciteit en bijna dezelfde geluidskwaliteit als cd's.
Mechanisch geregeld Drogers met mechanische regeling (timer) stoppen na afloop van de door u ingestelde tijd. Hierbij is het van belang om de juiste keuze te maken, omdat u anders het risico loopt dat het wasgoed niet of juist te droog is als de droger stopt.
Megahertz Hertz (afkorting Hz) is een eenheid voor frequentie. "MHz" staat voor "megahertz" oftewel 1.000.000 Hertz. De frequentie 1 MHz heeft dus een snelheid van een miljoen trillingen per seconde.
Megapixel Een megapixel is 1 miljoen pixels. Het aantal megapixels van een camera is dus afhankelijk van het aantal pixels dat deze kan opnemen in elke afbeelding. Over het algemeen geldt voor camera's: hoe meer megapixels, hoe beter.
MemoryStick Geheugenkaart. MemoryStick is de eigen oplossing van Sony, waarvan de laatste versie een functie bevat die het illegaal kopiëren van MP3-muziek moet tegengaan. De kaart wordt ook gebruikt in een deel van de Digital-8- en DV-camera's van Sony. MemoryStick Pro is een doorontwikkeling van MemoryStick. De Pro-versie heeft naast een grotere opslagcapaciteit ook een kortere toegangstijd.
MHz Hertz (afkorting Hz) is een eenheid voor frequentie. "MHz" staat voor "megahertz" oftewel 1.000.000 Hertz. De frequentie 1 MHz heeft dus een snelheid van een miljoen trillingen per seconde.
Microsoft Windows Vista Microsoft Windows Vista is sneller en gestroomlijnder dan de oudere Windows-versies die u kent. Als het gaat om het werken met vensters beschikt Windows Vista o.a. over 2 nieuwe functies: Windows Flip en Windows Flip 3D. Daarnaast zijn er vele nieuwe beveiligingsfuncties, d.w.z. een betere bescherming tegen virussen, wormen, spyware en andere ongewenste software. Met Windows Vista hoeft u ook niet meer te onthouden waar u uw bestanden opslaat. Een woord, een titel o.i.d. volstaat al om het bestand automatisch te vinden.
Mini Disc Afkorting: MD. De kleine Mini Discs hebben dezelfde opslagcapaciteit en bijna dezelfde geluidskwaliteit als cd's.
Mini-DV Aanduiding voor zowel een bepaald type videocamera als voor een cassette. Op de kleine Mini-DV-cassettes wordt film digitaal opgeslagen en de minimale omvang van de cassette maakt kleine videocamera's mogelijk. De band is slechts 6,35 mm breed en de bandsnelheid bedraagt 18,8 mm/seconde. Beeld en geluid worden digitaal opgeslagen. Mini-DV-tapes hebben een speelduur van 1 uur en 20 minuten. De digitale videocamera's die gebruik maken van Mini-DV-cassettes worden zowel DV-camera als Mini-DV genoemd. "DV" staat voor "Digital Video".
MMS Multimedia Messaging Service, werkt op dezelfde manier als sms. Het verschil is dat bij MMS naast tekstberichten ook geluid, beelden en korte videofragmenten kunnen worden verzonden. U kunt ook MMS-berichten versturen van uw mobiele telefoon naar e-mailadressen.
Moederbord Alle computers hebben een moederbord. Hierop zijn de meeste zaken gemonteerd die in een computer aanwezig zijn, bijv. de processor, de grafische kaart enz.
MP3 Sterk gecomprimeerd geluidsbestand. Hierdoor is de geluidskwaliteit ook iets lager in MP3-formaat, maar de compressiefactor is optimaal voor het internet e.d., waar geen geweldige geluidskwaliteit vereist is en er snel moet worden gedownload. MP3-bestanden kunnen ook worden afgespeeld op veel stationaire dvd-spelers. Het geluidsformaat stamt af van MPEG-1, waarbij het geluid in diverse compressieformaten (lagen) zit. De naam MP3 is afkomstig van Layer 3.
MP3-speler Speler die MP3-bestanden kan afspelen. De eerste MP3-spelers waren draagbare computers, daarna konden ook mobiele telefoons en autoradio's MP3-bestanden afspelen. Momenteel zijn er een heleboel verschillende MP3-spelers op de markt en de trend is dat de apparaten steeds kleiner worden en de capaciteit steeds groter. Tot de populairste MP3-spelers behoren de zogenaamde iPods.
MPEG MPEG staat voor Moving Picture Experts Group. Dit is een werkgroep die standaarden heeft ontwikkeld voor videocompressie voor multimedia (en Video CD), kabel-tv, HDTV en andere doeleinden. Sterke reductie van de hoeveelheid data in digitale videosignalen. Maakt de overdracht en opslag mogelijk van digitale video- en geluidssignalen in systemen met een relatief kleine capaciteit. Er bestaan meerdere varianten. De meest gebruikte MPEG-codering voor geluid is MUSICAM. Daarnaast zijn ze o.a. verantwoordelijk voor MPEG-1. Het geluid van dit formaat komt overeen met dat van het cd-formaat (44.1/16) en de compressie van beeldinformatie staat gelijk aan die bij het VHS-formaat. MPEG-2 is een formaat voor video-informatie. Bij dvd-film wordt gebruik gemaakt van MPEG-2. MPEG4 is een sterk gecomprimeerd bestandsformaat, waaraan bijv. DivX en Xvid zijn gekoppeld.
Multifunctionele oven Oven met hetelucht- en grillfunctie en boven- en onderwarmte.
Multiple PIP Weergave van meerdere beelden in één scherm. Als u het nieuws of de lottogetallen wilt zien terwijl u naar een mooie film kijkt, kunt u ze allebei bekijken als ”Picture in Picture” (PIP) of ”Side by Side”.