# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ord Beschrijving
Camcorder Samentrekking van de woorden camera en videorecorder voor de combinatie van beide in één behuizing.
Carboran Carboran is een kunststofmateriaal dat in wasautomaten zit. Dit maakt de machine lichter en goedkoper te produceren.
Carl Zeiss Carl Zeiss. Duits bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de productie van objectieven voor camera's die zich onderscheiden door een uitzonderlijk fraaie beeldreproductie.
Carl Zeiss Vario-Sonnar T Objectief met een meerlaagse T-coating die de lichtreflectie op het objectiefoppervlak tot een minimum beperkt en spookbeelden en flare verwijdert. Door de gereduceerde reflectie ten opzichte van traditionele camera's kan er meer natuurlijk daglicht de beeldchip binnendringen, zodat de beelden natuurlijker en levendiger worden.
Carl Zeiss Vario-Tessar Een klein, krachtig objectief dat is ontwikkeld voor gebruik in compacte camera's en videocamera's. Ideaal voor het vastleggen van contrasten en kleuren in bijzonder fraaie en scherpe beelden.
CCD Engelse afkorting voor Charge Coupled Device. Het aantal megapixels van een digitale camera wordt bepaald door de hoogte van de resolutie die de CCD kan opvangen. De CCD registreert het licht dat afkomstig is van de optiek en zet dit om in een elektrische spanning.
Cd-brander Een cd-brander schrijft (brandt) informatie op opneembare cd's: CD-R en CD-RW. Voor computers zijn zowel interne als externe cd-branders verkrijgbaar. De interne worden in het chassis van de computer geïnstalleerd, terwijl de externe alleen maar hoeven te worden aangesloten. Bij de meeste moderne computers beschikken de cd-stations tegenwoordig automatisch over een cd-brander.
CDR Call Detail Record. Een bestand dat regels met gespreksinformatie bevat.
CD-R Een CD-R is een opneembare cd. Er kan in meerdere fasen informatie op een CD-R worden geplaatst, maar eenmaal gebrande informatie kan niet meer worden overschreven.
Cd-rom Compact Disc Read Only Memory. Ontwikkeld door Philips en Sony.
CD-RW RW staat voor rewritable, dus anders dan bij een CD-R kan een CD-RW-schijf wel worden overschreven. Dit werkt in principe net als een cassettebandje.
CEIR Central Equipment Identity Register. Internationaal IMEI-register
Centerluidspreker De centerluidspreker wordt in een surround-systeem tussen de 2 voorste satellietluidsprekers geplaatst. Spraak in filmgeluiden komt vaak vanuit de positie van de centerluidspreker en deze moet bij voorkeur op of onder de tv worden geplaatst.
Chip Een chip is een regelcircuit dat beschrijft hoe informatie of eenheden in bijvoorbeeld computers zich moeten gedragen. Zeer klein en dun siliciumplaatje waarop een schakeling met transistoren zit. Een chip met een heleboel functies is een geïntegreerde schakeling.
Cinema Link Alle producten met Cinema Link (dvd, videorecorder, tv, Audio Receiver Satellite enz.) zijn digitaal verbonden. Dat betekent dat alle onderdelen functioneren alsof ze in één uniek systeem geïntegreerd zijn.
Clear LCD Beeldverbeteringstechnologie van Philips. Extra achtergrondverlichting binnen in de tv. Verbetert de scherpte van met name bewegende motieven en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld zwarte oppervlakken echt zwart worden en niet grijsachtig, zoals anders het geval is bij een lcd-tv.
Clear Photo LCD plus Clear Photo LCD Plus is een verbeterd lcd-scherm met een hogere schermresolutie en een breder kleurenspectrum met een groter contrast. Dit biedt betere mogelijkheden voor filmcompositie en scherpstellen in donkere en lichte omgevingen en geeft een scherper beeld tijdens het afspelen.
Clear Water Waterbesparend systeem. Zorgt ervoor dat uw wasgoed helemaal schoon wordt zonder overtollige spoelbeurten. Als het spoelwater schoon is, is uw wasgoed dat ook en kan er dus worden gestopt met spoelen.
Clear´n Clean email Een soort email dat harder is dan normaal. Hierdoor kunnen vetvlekken en voedselresten makkelijker verwijderd worden. Reinigen met bruine zeep of een ovenreiniger en alleen met een zachte borstel of spons.
Coaxiaal Een coaxiale verbinding zorgt voor een digitale informatieoverdracht. Het signaal wordt overgedragen via een elektrische kabel.
Coaxiaal Een coaxiale verbinding zorgt voor een digitale informatieoverdracht. Het signaal wordt overgedragen via een elektrische geleider.
Condensdroger Anders dan een afvoerdroger heeft een condensdroger geen luchtafvoer nodig en er is daarom geen opening in de buitenmuur vereist om de lucht naar buiten te leiden. De condensdroger blaast in plaats daarvan de warme lucht het huis in, terwijl het water uit het wasgoed condenseert en wordt opgevangen in een condenswaterreservoir of via een slang naar de afvoer wordt geleid.
Contrast Uitdrukking voor het verschil tussen lichte en donkere delen van een tv-beeld.
Contrast Plus Contrast Plus versterkt het contrast tussen wit en zwart en zorgt voor meer diepte in het beeld.
CPU CPU staat voor Central Processing Unit. De CPU is de processor van de computer, het feitelijke hart of de motor van de computer.
CRT CRT is de afkorting voor Cathode Ray Tube, de beeldbuis van traditionele televisies.
Crystal Clear Beeldverbeteringstechniek van Philips die zorgt voor een beter contrast, natuurlijkere kleuren en een uitermate gedetailleerd beeld. Verkrijgbaar in twee versies: Crystal Clear en Crystal Clear III.
Crystal Clear III Beeldverbeteringstechniek van Philips met een omvangrijke reeks verbeteringen (ten opzichte van Crystal Clear) voor een beter beeld. Hiertoe behoren een 2D-kamfilter, dynamisch contrast, Blue Stretch en Green Enhancement, zodat u altijd kunt genieten van de meest natuurgetrouwe kleuren.
CSD Circuit Switched Data. Circuitgeschakelde dataverbinding die het net belast zolang deze actief is. Wordt per minuut in rekening gebracht.