# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ord Beschrijving
DAB DAB, Digital Audio Broadcasting, is een systeem voor digitale radio-uitzendingen in een zeer hoge kwaliteit, het nieuwste snufje op het gebied van digitale radiotechnologie. DAB biedt u de mogelijkheid om van uw favoriete radiosystemen te genieten met een kristalhelder geluid, bijna op cd-niveau. U krijgt een nog groter aanbod aan radiozenders, terwijl de ruis die wordt veroorzaakt door signaalinterferentie vanwege bergen, hoge gebouwen en weersomstandigheden, tot het verleden behoort. Omdat het DAB-radiosignaal zuiver digitaal is, kunnen zenders ook tekst, zoals bijv. programma-informatie, nieuws en sport alsmede afbeeldingen en zelfs video, rechtstreeks naar uw radio verzenden. DAB zal de komende jaren de FM-radio volledig verdringen.
dB dB staat voor decibel. dB is een eenheid voor geluidssterkte. De eenheid is genoemd naar Alexander Graham Bell, de uitvinder van de telefoon. De decibelschaal is zo vastgesteld dat 0 dB overeenkomt met de geluidssterkte die het menselijke oor nog net kan horen. De pijngrens ligt bij 120-140 dB. Het geluidsniveau ligt in een normaal huis op zo'n 40 dB, bij een gemiddeld gesprek op 60 dB. Muziek luisteren we thuis op ca. 85 dB en harde rockmuziek genereert ca. 110 dB. Ter vergelijking: de geluidssterkte van een straalmotor bedraagt 150 dB.
DCAC Digital Cinema Auto Calibration. Een intelligente technologie van Sony, die zorgt voor een eenvoudige en nauwkeurige automatische afstelling van uw thuisbioscoop. Ongeacht de grootte of de vorm van uw kamer zorgt DCAC ervoor dat het plaatsen van uw luidsprekers geen nattevingerwerk meer is. Het resultaat is een optimaal surround-geluid voor zowel films als muziek. Deze gebruiksvriendelijke functie meet met behulp van een microfoon nauwkeurig de luidsprekerafstand, de geluidssterkte, de frequentie enz. Ook kan, indien gewenst, automatisch worden gecompenseerd voor de akoestische gesteldheid van uw kamer. De meeste ontvangers en thuisbioscopen van Sony zijn voorzien van DCAC.
DCS1800 Digital Cellular System. Vergelijkbaar met het gsm-systeem, maar dan met een grotere capaciteit. Meestal aangeduid als GSM 1800. 1800 staat voor de frequentie in MHz.
Decoder Een decoder is een codeereenheid die Dolby Digital en/of DTS kan decoderen en de informatie kan verdelen over meerdere kanalen. Wordt o.a. gebruikt voor het weergeven van gecodeerde tv-programma's van bijv. satellieten.
DECT "Dect" staat voor "Digital Enhanced Cordless Telecommunications" en is een digitale standaard voor draadloze telefonie in Europa.
Desktop Engels voor "vaste computer", de tegenhanger van de laptop/notebook (draagbare computer).
Diashow Maakt het doorlopend afspelen van opgeslagen afbeeldingen mogelijk. De afbeeldingen kunnen worden weergegeven op het ingebouwde lcd-kleurenscherm of op een apart scherm.
Digital Audio Broadcasting DAB, Digital Audio Broadcasting, is een systeem voor digitale radio-uitzendingen in een zeer hoge kwaliteit, het nieuwste snufje op het gebied van digitale radiotechnologie. DAB biedt u de mogelijkheid om van uw favoriete radiosystemen te genieten met een kristalhelder geluid, bijna op cd-niveau. U krijgt een nog groter aanbod aan radiozenders, terwijl de ruis die wordt veroorzaakt door signaalinterferentie vanwege bergen, hoge gebouwen en weersomstandigheden, tot het verleden behoort. Omdat het DAB-radiosignaal zuiver digitaal is, kunnen zenders ook tekst, zoals bijv. programma-informatie, nieuws en sport alsmede afbeeldingen en zelfs video, rechtstreeks naar uw radio verzenden. DAB zal de komende jaren de FM-radio volledig verdringen.
Digital Crystal Clear Beeldverbeteringstechniek van Philips. Digital Crystal Clear is een combinatie van vernieuwingen op beeldgebied, waarbij de beeldkwaliteit digitaal wordt afgesteld voor optimaal contrast, optimale kleuren en scherpteniveaus. Het is alsof u levende, bioscoopachtige beelden ziet. Verkrijgbaar in twee versies: Crystal Clear en Crystal Clear III.
Digital Natural Motion Beeldverbeteringstechniek van Philips. Zorgt ervoor dat bewegingen op tv er vloeiender en natuurlijk uitzien. Bewegende beelden kunnen vaak onrustig en schokkerig zijn. Deze technologie beoordeelt de bewegingen in het beeld en corrigeert voor schokken in zowel tv-uitzendingen als opnamen van dvd's.
Digital Scan Digital Scan rekent af met de zogenaamde lijntrillingen, d.w.z. storende trillingen in horizontale beeldlijnen. In combinatie met de 100 Hz-technologie levert dat beelden op die net zo rustig worden weergegeven als dia's.
Digitale tuner Als een flatscreen-tv beschikt over een ingebouwde DVB-T-tuner, kunt u digitale terrestrische tv ontvangen die u kunt bekijken of opnemen. Dat betekent ook dat u geen extra set-top box of meerdere kabels nodig hebt.
Digitale tv Digitale uitzendingen nemen, anders dan analoge, zeer weinig plaats in het frequentiebereik in. Dit biedt ruimte voor meer kanalen en een groter programma-aanbod. Een voetbalwedstrijd of concert kan worden uitgezonden vanuit verschillende camerahoeken. Bovendien is de kwaliteit bij digitale tv beter, omdat bij digitale uitzendingen meer beeld- en geluidsinformatie kan worden verzonden.
Digitaal 3D-kamfilter Het 3D-kamfilter zorgt voor een betere scheiding van helderheid en kleursignalen in 3D-weergave en voorkomt zo hinderlijke kleurschiftingen. Het digitale 3D-kamfilter voert vergelijkingen uit voor de afzonderlijke delen van het tv-beeld om de kleurinformatie te onderscheiden van het zwart/witte signaal. Zo krijgt u een scherper beeld zonder moiré en flikkeringen.
DivX DivX is een op MPEG4 gebaseerde technologie voor videocompressie. Hiermee kan digitale video-informatie worden gecomprimeerd terwijl de hoge kwaliteit behouden blijft. Wordt o.a. gebruikt voor het comprimeren en verzenden van videoclips via het internet en is op beeldgebied wat MP3 voor geluidsbestanden is. De ontvanger moet echter ook een DivX-compatible mediaspeler hebben om de clip te kunnen afspelen. DivX is gemaakt door een groep hackers.
DivX Ultra DivX Ultra combineert DivX-weergave met fantastische functies als geïntegreerde ondertiteling, meerdere talen voor het geluidsspoor, meerdere geluidssporen en menu's in één praktisch formaat.
Dolby Digital Dolby Digital en DTS zijn de wereldwijd toonaangevende digitale multikanaals geluidsstandaarden, gebaseerd op dezelfde principes als die waar het menselijk oor gebruik van maakt om geluid te verwerken. Dolby Digital is een geluidsformaat voor dvd-videofilms. Een dvd-film met Dolby Digital-informatie voor Dolby Digital 5.1 zal normaal gesproken een geluidsspoor hebben met een mix van 6 kanalen voor 5 luidsprekers en een subwoofer. Vaak beschikt de film ook over andere, alternatieve geluidsmixen. Dolby Digital betekent niet automatisch 5.1.
Dolby Digital 5.1 Dolby Digital 5.1 is een geluidsspoor voor geluidsweergave via 5 luidsprekers plus een subwoofer. Dolby Digital is een formaat voor DVD-Video-schijven, dvd-films.
Dolby Digital EX 6.1 Dolby Digital EX-decodering is een nieuwe technologie die extra gevoel voor ruimtelijke details en meer drama toevoegt aan de Dolby Digital 5.1-luisterervaring. Het extra surround-kanaal zorgt ervoor dat u wordt omsloten door een nog opwindender surround-geluidseffect.
Dolby Prologic Het eerste surround-systeem dat op de markt kwam. Het is een analoog systeem en alleen de 2 frontluidsprekers zijn in stereo. De 2 achterste zijn mono. Het systeem is ontwikkeld voor surround-simulatie en wordt vooral gebruikt voor het afspelen van videofilms en muziek met surround-geluid. De bron moet echter afkomstig zijn van een stereosignaal.
Dolby Prologic II Doorontwikkeling van Pro Logic. Versie II biedt stereo in plaats van mono voor de achterluidsprekers. Dolby Pro Logic II kan zelfs surround-geluid simuleren vanaf cd's. Dolby Pro Logic II is bovendien verder doorontwikkeld tot Dolby Pro Logic IIx. Deze versie kan niet alleen surround uit een stereobron simuleren voor een 5.1-installatie, maar ook voor 6.1- en 7.1-installaties. Bovendien is de geluidskwaliteit nog verder verbeterd.
Dolby Prologic IIx Dolby Pro Logic II is verder doorontwikkeld tot Dolby Pro Logic IIx. Deze versie kan niet alleen surround uit een stereobron simuleren voor een 5.1-installatie, maar ook voor 6.1- en 7.1-installaties. Bovendien is de geluidskwaliteit nog verder verbeterd.
Dpi Dots per inch. Punten per vierkante inch.
Draadloze achterluidsprekers Aanduiding voor de 2 achterste satellietluidsprekers in een surround-systeem. Daarbij kan het gaan om luidsprekers met of zonder kabel. Draadloze achterluidsprekers bieden u vrijheid en mobiliteit, doordat u uw luidsprekers in de kamer kunt neerzetten zonder lelijke kabels.
DSTV Digital Satellite Television. De programma's worden verzonden als gegevensbestanden (in plaats van tv-signalen) en kunnen worden ontvangen door een kleine satellietontvanger. Digitale transmissie biedt meerdere programmakeuzemogelijkheden. Zo kunnen mensen o.a. de film bestellen die ze willen bekijken en is interactieve tv mogelijk.
DTS Is net als AC3 een digitaal surround-systeem, maar dan met een betere geluidscompressie waardoor het geluid nog meer tot leven komt. Op steeds meer dvd-films kan DTS worden geselecteerd als geluidsspoor, maar het is nog niet standaard.
Dual Band Dual Band houdt in dat de beller kan beschikken over twee frequentiebanden, 900 MHz en 1800 MHz. De telefoon schakelt over op het net dat het minst belast is of het beste contact oplevert.
DV Staat voor "Digital Video". Een DV-camera neemt op een zeer kleine cassette voor digitale beeld- en geluidsopslag op. DV is ook in een Mini DV-versie verkrijgbaar. De band is slechts 6,35 mm breed en de bandsnelheid bedraagt 18,8 mm/seconde. De DV-tape heeft een speelduur van 3 uur. Voor de Mini DV-tape is dat 1 uur en 20 minuten.
DVB DVB is de afkorting van Digital Video Broadcast, het formaat waarin digitale tv wordt uitgezonden. DVB is er in 3 versies: DVB-T (ontvangst via antenne), DVB-S (ontvangst via een schotel) en DVB-C (ontvangst via kabel).
DVB-T Als een flatscreen-tv of dvd-harddiskrecorder beschikt over een ingebouwde DVB-T-tuner, kunt u digitale terrestrische tv ontvangen die u kunt bekijken of opnemen. Dat betekent ook dat u geen extra set-top box of meerdere kabels nodig hebt.
DVD Afkorting van Digital Versatile Disc. De schijf heeft het formaat van een cd, maar de informatie op de schijf is veel compacter. Een DVD biedt normaal gesproken ruimte voor 17 GB en het is mogelijk om meerdere soorten data op dezelfde schijf op te slaan, bijv. video, audio en data.
DVD-brander Een DVD-brander kan DVD's "branden", d.w.z. informatie opslaan op een lege dvd. Als de brander (en de DVD) het mogelijk maakt om de schijf te overschrijven, noemen we die functie "rewritable" of RW. Er zijn veel standaarden voor het branden van DVD's, bijvoorbeeld DVD-R, DVD-RW en DVD+RW.
DVD-R "DVD-R" is een formaat waarmee zelf informatie kan worden opgeslagen op dvd's. Anders dan DVD-RW en DVD+RW (beide "rewritable") biedt DVD-R echter niet de mogelijkheid om de op de schijf opgeslagen informatie te overschrijven. DVD-R is compatible met de meeste dvd-spelers.
DVD-RW "RW" staat voor rewritable. Op een RW-schijf kan dus informatie worden opgeslagen en later worden overschreven door nieuwe informatie. Alle schijven met de aanduiding CD-RW, DVD-RW en DVD+RW werken op die manier.
DVI Digital Visual Interface. Een van de verschillende aansluitingen die worden gebruikt voor de overdracht van beeld naar de flatscreen-tv. Om HD Ready te zijn, moet uw tv beschikken over een HDMI- of DVI-aansluiting. Wordt gebruikt voor HDTV. Met DVI wordt de digitale beeldinformatie rechtstreeks naar uw tv of projector verzonden zonder eerst te worden omgezet naar een analoog signaal en vervolgens weer naar een digitaal signaal.
DVI-I Een DVI-I-ingang brengt het ongecomprimeerde digitale RGB-signaal met hoge bandbreedte over van de bron naar het scherm. Het wegnemen van de conversie van digitale naar analoge signalen levert een helder beeld op zonder fouten, ruis en flikkeringen.
DV-in-/uitgang De DV-ingang wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de overdracht van film vanaf de videocamera via de DV-uitgang naar de computer met bijbehorende DV-ingang.
Dynamische basversterking Dynamische basversterking zorgt voor een maximale muziekervaring door bij alle volume-instellingen met één druk op de knop het basgedeelte van de muziek te versterken. De laagste basfrequenties gaan vaak verloren als het volume wordt gedempt. Om dit tegen te gaan, kunnen door het activeren van dynamische basversterking de basniveaus worden versterkt, zodat u een identiek geluid krijgt, ook als u het volume verlaagt.
Dynamische contrastverbetering Dynamische contrastverbetering (van Philips) maakt gebruik van videobewerking en een unieke technologie voor het dempen van de achtergrondverlichting. Dit levert diepere en vollere zwartniveaus op. De gedempte achtergrondverlichting zorgt voor een 2- tot 5-voudige toename van het contrast (afhankelijk van het schermtype en de beeldinhoud), terwijl tegelijkertijd de effectieve kijkhoek wordt verbeterd. Zo wordt een licht, natuurgetrouw beeld gecreëerd met een hoog contrast en stralende kleuren.
Dynamische koeling Sommige koelkasten beschikken over dynamische koeling, een uniek ventilatiesysteem dat via een dynamische luchtcirculatie de koude lucht verdeelt over de afzonderlijke schappen. Dat betekent dat in de hele koelkast dezelfde temperatuur heerst, zodat het voedsel op elke gewenste plaats kan worden neergezet. In traditionele koelkasten komen temperatuurverschillen voor tot wel 6 ºC, waarbij het bovenin 9,5 ºC kan zijn terwijl het onderin 3,5 ºC is. Dat betekent dat er goed op de plaatsing van de producten moet worden gelet. Door bijvoorbeeld zuivelproducten bovenin te zetten, wordt de houdbaarheid aanzienlijk beperkt.