# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ord Beschrijving
Navigatiesysteem Onder een navigatiesysteem verstaan we een systeem dat mensen helpt om de weg te vinden. Door een adres in te voeren, kan de route daar naartoe worden weergegeven op een display. Zuiver technisch gezien wordt de positie van de auto, afkomstig van GPS-satellieten, vergeleken met een elektronische wegenkaart op een cd, een dvd of een ander type geheugen. Als een adres wordt ingevoerd, berekent het systeem de handigste combinatie van wegen die moet worden gebruikt om zo snel, goedkoop of prettig mogelijk bij de plaats van bestemming te komen.
Neodymium ribbon tweeters Ribbon tweeters met neodymium. Geniet van een onovertroffen, natuurgetrouwe en kristalheldere geluidskwaliteit met een rondstralende ribbon tweeter met neodymium-magneet. Dipolen die over de volle 360 graden hoogfrequent geluid afgeven zorgen voor een zeer open geluidsbeeld met duidelijke helderheid en fraaie details in de hoge tonen. Dit zorgt in een multikanaals systeem voor een verdere verbetering van de surround-ervaring. Dat merkt u met name bij het luisteren naar Super Audio CD-geluid waarbij de helderheid van de muziek geweldig is.
Netwerk De term netwerk wordt gebruikt voor een systeem van verbonden computers. Hierbij kan het gaan om een lokaal netwerk (LAN) of een open netwerk (WAN). Ongeacht het type netwerk zijn er geen beperkingen voor de omvang van een netwerk. Het internet is een voorbeeld van een zeer groot netwerk. Van de andere kant is ook een heel klein netwerk thuis mogelijk, bijv. met 2 computers die met elkaar zijn verbonden.
Netwerkkaart Een ethernetkaart biedt de mogelijkheid om de computer aan te sluiten op een netwerk. Ethernet maakt een goede verbinding mogelijk met hoge overdrachtssnelheden. Als u ethernet kunt gebruiken voor uw computer, verdient dat de voorkeur boven een normaal modem.
Nicam Afkorting van Nearly Instataneous Containing Analog Multiplex. De naam voor het digitale stereogeluidssysteem voor tv dat onder andere wordt gebruikt door de beide landelijke Deense kanalen en door de Noorse, Zweedse en Engelse tv.
Ni-Cd Oplaadbare batterijen op basis van nikkel en cadmium, een chemische samenstelling die de batterij een grote elektrische capaciteit geeft.
NightShot Via digitale techniek zorgt Nicam voor een zeer hoge geluidskwaliteit, vooral van belang voor film en andere uitzendingen met Dolby Surround. Bovendien is de goede kanaalscheiding van Nicam belangrijk bij tweetalige uitzendingen met verschillend geluid op de twee kanalen. Via de afstandsbediening van de tv wordt het gewenste geluid voor de beide luidsprekers geselecteerd.
Ni-Mh Nikkel-Metaalhybride. Oplaadbare batterijen.
NMT450/900 Nordisk Mobiel Telefoni oftewel Scandinavische mobiele telefonie. Analoge standaard voor mobiele telefonie. 450/900 geeft de frequentie aan in MHz. NMT werd in de jaren '90 ingehaald door gsm, omdat gsm veiliger was en meer gebruikers aankon.
No Frost No Frost zit in bepaalde koelkasten/vriezers. Het houdt in dat ontdooien niet nodig is. De apparaten zijn met andere woorden zelfontdooiend. Door voortdurend zelf te ontdooien, hoeft het apparaat, anders dan apparaten zonder No frost, niet 3-4 keer per jaar te worden ontdooid om een stabiel energieniveau aan te houden.
Notebook Engels voor "draagbare computer", de tegenhanger van de desktop (vaste computer).
NT-kastje Network Termination-kastje. Een kastje dat een ISDN-lijn splitst, zodat beide kanalen gebruikt kunnen worden.
NTSC Afkorting van National Television System Committee. NTSC is de standaard voor tv/video die o.a. wordt gebruikt in Canada, Japan en de VS. In Europa wordt in de meeste landen de standaard PAL gebruikt.