# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ord Beschrijving
Game console Een game console is een entertainment-eenheid die meestal wordt aangesloten op de tv. De meest voorkomende soorten zijn de XBOX en de PlayStation. Er zijn echter ook kleinere game consoles, bijv. GameBoy, Nintendo en PSP, die draagbaar zijn en die u overal mee naartoe kunt nemen. De game console biedt een aantal voordelen ten opzichte van de computer: mensen kunnen makkelijker samen om de tv gaan zitten dan om een computerscherm. Bovendien is de game console geoptimaliseerd voor spellen en heeft deze niet dezelfde allround-eigenschappen nodig als de computer. Als u alleen wilt spelen, is het ook aanzienlijk goedkoper om een game console aan te schaffen in plaats van een computer.
GB GB is de afkorting van GigaByte, overeenkomend met 1024 MegaBytes.
Geavanceerde HAD-technologie Deze technologie beperkt de beeldruis die af en toe voorkomt door onderbelichting.
GeForce Bij Geforce, bijv. GeForce 2, 3 en 4, gaat het om een GPU die is ontwikkeld door Nvidia. Een GPU, Graphic processing unit, is een processor die speciaal gemaakt is voor plaatsing op een grafische kaart. Door de zware graphics van de huidige games volstaat de eigen processor van de computer niet meer en is er ook één nodig op de grafische kaart.
Geheugenkaart Geheugenkaarten (SD, Compact Flash, Memory Stick) worden gebruikt voor de opslag van data, bijvoorbeeld stilstaande beelden of MP3-muziek. O.a. te vergelijken met de filmrolletjes van analoge camera's. Bij geheugenkaarten kan de informatie er echter af worden gehaald, waarna ze opnieuw gebruikt kunnen worden.
GHz Afkorting van Gigahertz. 1 Gigahertz betekent 1.000.000.000 trillingen per seconde.
GPRS GPRS staat voor "General Packet Radio Service", een mobiele/draadloze dienst die op sommige mobiele telefoons zit. GPRS verstuurt informatie in "pakketten" die snel de vrije "openingen" vinden die optreden in het mobiele verkeer. GPRS betekent dat de mobiele telefoon voortdurend on line kan zijn. GPRS is echter sneller en voordeliger in het gebruik dan bijv. een gsm, omdat de hoeveelheid overgedragen informatie bepalend is voor de kosten en niet de verbindingstijd. U kunt datasnelheden halen tot wel 384 Kbps. Ook kunt u uw telefoon gebruiken als modem waarop u uw notebook of PDA kunt aansluiten.
GPS Global Positioning System is een navigatietechniek die bij zowel militaire als civiele toepassingen wordt gebruikt voor een nauwkeurige plaatsbepaling. Er wordt radiosignalen verzonden via de internationale GPS-satellieten. Het systeem is ontwikkeld en opgezet door het Amerikaanse leger. De nauwkeurigheid bedraagt +/- 100 meter voor civiel gebruik, waarbij het systeem met name wordt gebruikt voor auto- en bootnavigatie.
Grafische kaart De grafische kaart is een belangrijk onderdeel van een computer. Een computer moet een grafische kaart hebben om het beeld op het scherm te kunnen weergeven.
GSM Gsm staat voor Global System for Mobile Communication. Opvolger van het NMT-netwerk als 2e generatie mobiel netwerk in Europa.
GSM900 Global System for Mobile communication. Globale digitale standaard voor mobiele telefonie. 900 staat voor de frequentie in Mhz.
Guide Plus+ Guide Plus+ is een elektronische programmagids, een gratis tv-gids die de tv-programma's voor de volgende dagen aangeeft. U kunt de timer van uw dvd-recorder met één druk op de knop instellen.