# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ord Beschrijving
Handycam Engelse afkorting voor lichte, draagbare videocamera.
Harddisk Wordt gebruikt voor de opslag van opnamen, beeld en geluid en data. Werd eerder al gebruikt in de pc, maar tegenwoordig zijn er een heleboel oplossingen binnen de consumentenelektronica die de harddisk gebruiken voor de opslag van data, geluid, beeld en opnamen, bijv. videocamera's en dvd-recorders. In computers is de harddisk de plaats waar de programma's van de computer worden opgeslagen. De trend is dat computers steeds grotere harddisks krijgen, terwijl de programma's ook steeds groter worden. Het is beter om een harddisk te hebben die voor de helft of driekwart vol is dan eentje die helemaal vol is. Dat kan in bepaalde gevallen de prestaties van de computer beperken.
HD HD is de afkorting van High Definition. HD-TV is een digitaal tv-signaal met een hoge resolutie van 720p (progressive) of 1080i (interlaced). Bij tv's met een resolutie van 1080p spreken we van Full HD.
HD DVD High Definition (HD), beeld en geluid met een hoge resolutie, heeft zich sterk verspreid, maar voor het nieuwe formaat is een veel grotere opslagcapaciteit vereist. Daarvoor volstaat de traditionele dvd met zijn 4,7 gigabyte niet meer. Het HD DVD-formaat is ontwikkeld door Toshiba en NEC. HD DVD heeft dezelfde schijfstructuur als de huidige dvd's. Dat betekent dat het formaat achterwaarts compatible is met de oude dvd-standaard. Elk van de lagen op een HD DVD-schijf biedt plaats voor zo'n 15 Gb. Omgerekend komt dat bij gebruik van MPEG-2-compressie overeen met 105 minuten content in 1080i (HDTV-resolutie). HD DVD is verwikkeld in een concurrentiestrijd met Blu-ray om de opvolger van de dvd te worden.
HD Ready Als een tv HD Ready is, betekent dit dat de tv in staat is om HDTV te ontvangen. Voor het label ""HD Ready"", een gezamenlijke aanduiding waarover onderlinge afspraken zijn gemaakt tussen de elektronicaproducenten, moet worden voldaan aan meerdere eisen:Ten eerste moet het scherm zelf (ook wel het panel genoemd) minimaal 720 fysieke lijnen hebben. Dat mogen er meer zijn, graag zelfs, maar niet minder, omdat het scherm dan niet in staat is om het verbeterde HDTV-signaal weer te geven. Ten tweede moet er een ingang zijn voor de ontvangst van het HDTV-signaal vanuit een HDTV-ontvanger. De bekende scartstekker kan niet worden gebruikt, omdat de signalen van de scartstekker niet HDTV-compatible zijn. Hetzelfde geldt voor Composite Video- of cvbs-ingangen, herkenbaar aan de gele tulpstekker. De bruikbare ingangen zijn Component Video (3 tulpstekkers op een rij), DVI of HDMI. Bij de twee laatste mogelijkheden gaat het om digitale ingangen met speciale stekkers. Bij gebruik van DVI- of HDMI-ingangen moeten deze zijn voorzien van een technologie voor de bescherming van auteursrechten met de naam HDCP (High-Bandwidth Content Protection). Dit is aan de stekker niet te zien. Voor informatie hierover zijn mensen dus aangewezen op het informatiemateriaal van de fabrikant of de gebruiksaanwijzing. Ten derde moet de tv een progressieve scan kunnen weergeven van 720p (min. 1280 x 720 bij 50 & 60 Hz) en 1080 lijnen bij interlaced scanning (min.1920 x 1080 bij 50 & 60 Hz). Dit formaat wordt aangeduid als 1080i. Wanneer aan deze drie criteria is voldaan, mag de tv HD Ready worden genoemd en bent u klaar voor de tv van de toekomst.
HDMI Een nieuwe digitale kabel- en stekkerstandaard voor de overdracht van video-, audio- en geluidssignalen. Met DVI wordt de digitale beeldinformatie rechtstreeks naar uw tv of projector verzonden zonder eerst te worden omgezet naar een analoog signaal en vervolgens weer naar een digitaal signaal. De rechtstreekse digitale verbinding voorkomt signaalverslechtering bij de omzetting, waardoor een optimale beeldkwaliteit wordt gewaarborgd. HDMI (High Definition Multimedia Interface) is een uitbreiding van DVI. Hierbij wordt zowel geluid als beeld digitaal overgedragen, een soort digitale versie van Scart. HDMI is volledig compatible met DVI. Voor HDMI-aansluiting moeten zowel de dvd-speler (of de digitale box) als de tv zijn voorzien van HDMI-aansluitingen. DVI en HDMI kunnen worden gebruikt voor de doorgifte van HDTV.
HDTV HDTV staat voor ”High Definition Television” en maakt digitale tv-uitzendingen met een hogere resolutie mogelijk. HDTV werkt met maximaal 1080 verticale lijnen en 1920 horizontale punten, waarmee bijzonder fraaie en zeer natuurgetrouwe tv-beelden kunnen worden gecreëerd. In Europa werd begin 2004 begonnen met HDTV op de Astra-satelliet met het kanaal EURO1080. Belangrijke sportevenementen, zoals het EK voetbal en de Olympische spelen van 2004, zijn gedeeltelijk opgenomen in HDTV-formaat, zodat we in de toekomst in fraaie kwaliteit kunnen genieten van de hoogtepunten uit het verleden. De nationale tv-stations, waaronder DR en TV2, stellen zich afwachtend op als het gaat om de nieuwe technologie, omdat de politiek nog geen besluit heeft genomen over de overgang naar HDTV. Het is nu echter al wel mogelijk om zeker te weten dat een nieuwe tv HDTV-compatible is. Kies dan voor een tv die HD Ready is, omdat deze tv-modellen al zijn voorbereid voor de weergave van de toekomstige tv-signalen met een hoge resolutie. Tot die tijd hanteren ze automatisch het huidige zendformaat, normaal gesproken 16:9.
High End Engels voor "het beste binnen de branche/categorie"
Hybride LCD Zorgt ervoor dat het scherm van camera's en videocamera's onder alle lichtomstandigheden makkelijk leesbaar blijft. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van reflecterende lcd-technologie, wat zelfs in direct zonlicht voor een uitstekende zichtbaarheid zorgt.
Hz Een meeteenheid voor de frequentie. 20 Hertz is bijvoorbeeld iets met een frequentie van 20 trillingen per seconde.