# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ord Beschrijving
AC3 AC3 (Dolby digital) is het eerste digitale surround-systeem. Dit is wat we kennen als echt bioscoopgeluid. Alle kanalen zijn digitaal en in stereo, zowel voor als achter. De meeste films op dvd zijn opgenomen in AC3-geluidsformaat.
Accessoireschoen De accessoireschoen is een bevestiging voor diverse soorten camera-accessoires. Deze zit normaal gesproken aan de bovenkant van de camera. Bij het accessoire kan het bijv. gaan om een externe flitser of een afstandsbediening.
Achterluidsprekers Aanduiding voor de 2 achterste satellietluidsprekers in een surround-systeem. Daarbij kan het gaan om luidsprekers met of zonder kabel. Draadloze achterluidsprekers bieden u vrijheid en mobiliteit, doordat u uw luidsprekers in de kamer kunt neerzetten zonder lelijke kabels.
Achterprojectie Bij een tv met achterprojectie wordt het beeld via de in de tv ingebouwde projector (spiegels) op de achterkant van het scherm geprojecteerd. Achterprojectie is een techniek die een groot beeld oplevert voor een relatief lage prijs. De nadelen zijn, naast de omvang van het tv-toestel, een laag contrast en een lage helderheid. Bovendien moet de dure projectielamp ongeveer om de twee jaar worden vervangen.
Active Bright Een beeldverbeteringssysteem van Philips. ActiveBright zorgt voor een tv-kwaliteit die bijna gelijk is aan High-Definition door de weergave van heldere, vlijmscherpe kleuren met een grote kijkhoek.
Active Control Een beeldverbeteringssysteem van Philips. Active Control zorgt via een doorlopende verbetering van ruis en scherpte met een snelheid van 60 aanpassingen per seconde voor een optimale beeldervaring.
Adapter Aanpassingseenheid (met of zonder kabel) tussen apparaten met verschillende soorten stekkers.
ADSL Asymmetric Digital Subscriber Line. Snelle dataverbinding via hetzelfde koper waarvan ook PSTN en ISDN gebruik maken. In het dagelijkse spraakgebruik ook wel "breedband" genoemd.
Afvoerdroger Anders dan een condensdroger heeft een afvoerdroger een luchtafvoerslang nodig die de lucht door de buitenmuur naar buiten leidt. Het water uit het wasgoed wordt via een slang naar de afvoer geleid.
Ambilight Ambilight is een lichteffect dat vanaf de achterkant van het platte tv-scherm wordt geprojecteerd en waarvan de kleur en intensiteit automatisch worden aangepast aan het schermbeeld. Ambilight is een functie in bepaalde flatscreen-tv's die de kijkervaring minder belastend maakt voor uw ogen. Uit onderzoek is gebleken dat de afgifte van een geschikte hoeveelheid licht achter de tv kan voorkomen dat de iris van het oog zich voortdurend verwijdt en samentrekt. Zo wordt het voor de ogen ontspannender om tv te kijken. De gebeurtenissen op het scherm komen meer tot leven en zijn sterker aanwezig, omdat door Ambilight het scherm groter lijkt en meer lijkt te zweven.
Ambilight 2-kanaal Ambilight 2-kanaal geeft omgevingslicht af aan weerszijden van de tv. De lichten worden onafhankelijk van elkaar aangepast aan de beelden op het scherm.
Ambilight Full Surround Ambilight Full Surround creëert rond de hele tv een gloed op de wand die overeenkomt met de kleuren en de lichtintensiteit aan de 4 zijden van het beeld. Op die manier ontstaat een opzienbarend zwevend scherm.
Ambilight Surround Ambilight Surround geeft omgevingslicht af aan 3 zijden rond de bovenkant van het beeld, zodat de kijkervaring nog intenser en meeslepender wordt.
Analoog Afgeleid van analogie, oftewel overeenstemming. Bij hifi-toepassingen wordt het geluidssignaal elektrisch doorgegeven via spanningen en stromen, waarvan de omvang overeenkomt met de geluidsdruk die de microfoon opvangt, een soort afdruk dus van het daadwerkelijke geluid. Tegenover analoge waarden staat de digitale registratie, waarbij de elektrische signalen worden omgezet in getallen, meer een soort "steekproef" van het daadwerkelijke geluid.
Anti-allergiefunctie Als u allergisch bent voor wasmiddel, kunt u met de anti-allergiefunctie extra water gebruiken tijdens de spoelbeurten om alle zeepresten te verwijderen. Ook kunt u het wasgoed een aantal keren extra spoelen. Als u allergisch bent voor huismijt, moet u zich realiseren dat huismijt bestand is tegen temperaturen tot 60 graden. Dus hoe warmer u wast, hoe beter.
Antikreukfunctie Met de antikreukfunctie in de droger kunt u de kreuken en vouwen in uw wasgoed tot het absolute minimum beperken. Door een afkoelfunctie aan het eind van het wasproces kreukt het wasgoed minder. Tijdens en na het centrifugeren wordt het wasgoed langzaam gedraaid en losgemaakt, waardoor het minder kreukt.
Antistof-beschermingssysteem In de strijd tegen stof heeft Sony een exclusief beschermingssysteem met dubbele antistoffunctie ontwikkeld. Het systeem combineert een antistoflaag op de CCD-sensor van uw α Digital SLR-camera, die als stofschild fungeert, met een mechanisme dat de sensor kortstondig laat schudden wanneer de camera wordt gesloten. Op die manier worden de in de camera binnengedrongen stofdeeltjes verwijderd.
Aquasensor Aquasensor zorgt ervoor dat het spoelresultaat altijd optimaal wordt en bespaart hierbij automatisch water, tijd en geld. Op basis van de vervuilingsgraad van het spoelwater kan de aquasensor zowel spoelbeurten beperken als toevoegen.
AquaStop AquaStop is uw garantie tegen waterschade. Een elektrische veiligheidsklep registreert zelfs kleine hoeveelheden water en zorgt ervoor dat de watertoevoer onmiddellijk wordt afgesloten. Bovendien start de pomp van de machine automatisch als het water in de trommel te hoog komt. AquaStop zorgt er dus voor dat het water niet uit de machine kan lopen of de machine kan laten overstromen.
Autofocus Automatisch scherpstellen van videocamera's en camera's, waarbij de camera zichzelf scherp stelt op het centrale deel van het motief.
Automatisch diafragma Dit circuit zit tegenwoordig op de meeste videocamera's, wat betekent dat video-opnamen in vrijwel alle gevallen automatisch goed worden belicht.
AUX Engelse afkorting voor Auxiliary device oftewel een extra eenheid. Op een versterker zitten vaak voorgedefinieerde in- en uitgangen voor cd e.d., maar ook een AUX-ingang voor niet-gespecificeerde eenheden.
AV-aansluiting Audio/Video - rechtstreekse ingang op video en tv, die betere opname- en afspeelprestaties oplevert dan een antenneaansluiting.