# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ord Beschrijving
LAN LAN, Local Area Network, een kleiner datanetwerk, vaak binnen een bedrijf of een kleiner gebied. Een lokaal netwerk kan wereldwijd tot stand worden gebracht tussen computers in een vast netwerk.
Laptop Engels voor "draagbare computer", de tegenhanger van de desktop (vaste computer).
LCD LCD staat voor Liquid Crystal Display. Een LCD-scherm bestaat uit een matrix van cellen met vloeibare kristalmoleculen, waarbij drie cellen (rood, groen en blauw) één pixel vormen. Achter het scherm zit een achtergrondverlichting. Als de vloeibare kristalmoleculen een elektrische spanning krijgen, veranderen ze van richting. Populair gezegd fungeren ze als kleine "spiegeltjes" die zich draaien. Afhankelijk van hun richting zullen de LCD-cellen het licht van de achtergrondverlichting doorlaten of blokkeren, zodat er een zichtbaar beeld ontstaat.
LED "LED" staat voor Light Emitting Diode. Halfgeleidercomponent die licht geeft als er elektrische stroom doorheen gaat. Op de voorkant van een computer zitten bijvoorbeeld vaak één of twee ledjes, de kleine lampjes (zo groot als een speldenknop) die branden als uw computer aan staat of knipperen als de processor bezig is.
LongPlay Met Long Play (LP) kunt u de speelduur van een videoband of een ander opslagmedium, zoals bijv. een harddisk of een DVD-R/RW+R/RW (dvd-recorder) verdubbelen. Het nadeel is dat de beeldkwaliteit verslechtert ten opzichte van Standard Play (SP).
Low-Frost Functie in vrieskisten van Electrolux. Op de achterkant van de vrieskist zit een longachtig expansiereservoir dat de overtollige lucht opneemt als de temperatuur daalt. Er wordt steeds opnieuw gebruik gemaakt van dezelfde lucht en er wordt geen nieuwe, vochtige lucht van buiten toegevoegd die rijp in de kist kan veroorzaken. Zo wordt de ijsvorming met wel 80% teruggedrongen en zijn 4 van de 5 ontdooiingen niet meer nodig.
Luidsprekersysteem Deze uitdrukking wordt zowel gebruikt voor afzonderlijke luidsprekereenheden, zoals we die vinden in luidsprekerkasten, als voor meer of minder omvangrijke combinaties van luidsprekertypen voor de geluidsdekking van meerdere ruimtes of grote buitenruimtes. Wordt ook gebruikt voor luidsprekers in een surround-installatie.
Lux Meeteenheid voor verlichtingssterkte. "0 lux" is een term die wordt gebruikt bij videocamera's als beschrijving voor een pikzwarte situatie. Nul geeft de totale afwezigheid van licht aan.