Vraag en antwoord


Help jezelf.

L'EASY heeft de meest gestelde vragen verzameld (Q & A) voor de verschillende productgroepen die wij verkopen.

Click op een productgroep in het onderstaande menu.
 

Koelen en vriezen FAQ

Probleem
Oorzaak en oplossing
De koelkast/vriezer doet het niet
Controleer het volgende voordat je een beroep doet op de service:
Brandt het controlelampje?
Krijgt het fornuis stroom?
Is er een zekering gesprongen?
Is de aardlekschakelaar uitgeschakeld?
De koelkast/vriezer maakt lawaai
Circulatiegeluid, borrelend/sputterend/klotsend geluid
Elk werkend koelsysteem heeft een zeker geluidsniveau. De geluiden zijn te omschrijven als een klotsend, ruisend of druppelend geluid. Deze geluiden worden veroorzaakt door het koelmiddel dat door het leidingsysteem circuleert. Deze geluiden zijn volkomen normaal, tenzij het om extreme geluiden gaat.
 
Compressorgeluid Zoemend/metaalachtig geluid/trillingen/bonken
De compressor is een motor die een pomp aandrijft. Dit zal een zoemend of pulserend geluid maken. Bij Frost Free-producten is bovendien een ventilator in de behuizing ingebouwd voor de luchtcirculatie. Dit zorgt voor een wervelend of blazend geluid. Bij een scherp krakend geluid kan het gaan om het leidingsysteem dat uitzet en weer inkrimpt door het ontdooien of koelen/vriezen van de kast. Al deze geluiden zijn normaal.
 
Behuizingsgeluiden krakend/kloppend/klikkend geluid
Dit zijn geluiden door uitzetting bij ontdooien, een volkomen normale reactie tussen behuizing en verdamper. Tussen de onderdelen vindt een thermische expansie plaats. Maakt u zich geen zorgen. Het product werkt goed en het krakende/kloppende geluid is niet schadelijk voor de structuur of de prestaties. Het geluid kan meerdere keren per dag hoorbaar zijn.
 
Trillingsgeluiden Trillend/ratelend geluid
Kijk of het leidingsysteem aan de achterkant van het product de behuizing of de achterwand raakt. Dit heeft geen gevolgen voor de prestaties van het product. Controleer ook of er iets op de kast ligt.
 
Klikgeluiden
De thermostaat die de compressor aanstuurt kan zachte klikgeluiden genereren als de thermostaat in- en uitschakelt.
Er zit water onder in de koelvriescombinatie of onder de groenteladen in het koelvak.
Verstopte ontdooiingsslang
De slang voor de afvoer van het dooiwater is verstopt. Dit kan gebeuren als er verpakkingsmateriaal of voedsel tegen de koude verdamper komt en vastvriest. Bij het ontdooien zullen er stukjes van de verpakking of het voedsel met het dooiwater de slang in lopen, waardoor deze verstopt raakt.
 
Maak de afvoer (het kleine gaatje achter in de kast) schoon met eenpijpenrager.
Veel ijsvorming in de vriezer
 
Vochtige lucht komt de vriezer binnen
IJsvorming in een vriezer komt altijd door vochtige lucht die de vriezer binnendringt. Dit gebeurt bij normaal openen en sluiten, bijv. wanneer u iets in de vriezer doet. Voor een optimale werking moet de vriezer dan ook regelmatig ontdooid worden.
 
Als er zich voortdurend ijs vormt, staat de deur misschien op een kier of zijn de laden niet goed dichtgeschoven, waardoor de deur niet goed sluit. Ook is het mogelijk dat de afdichting niet goed sluit. In dat geval is service noodzakelijk.
 
Kijk of de deur goed sluit en of deze eventueel na het sluiten omhoog schuift.
Koelvriescombinatie knippert/piept. De rode knop brandt (alarm)
Controleer of beide deuren helemaal dicht zitten.
Houd de rode knop ingedrukt. Als hij blijft piepen, probeert u de kast uit en weer aan te zetten.
Condenswater aan de buitenkant van de behuizing.
De kast staat op een koude en vochtige plaats
Condensatie aan de buitenkant van de behuizing kan zich voordoen als het product op een ongeschikte plaats staat, bijvoorbeeld in een garage of een onverwarmd bijgebouw. Vaak wordt deze condensatie toegeschreven aan een fout in de isolatie van het product. Een condensplek van 10-15 cm kan heel goed worden veroorzaakt door een fout in de isolatie. Als de condensatie echter op grotere vlakken en op meerdere plaatsen op de behuizing optreedt, komt dit door de omgeving waar het product staat. Het kan zich ook voordoen bij een volledig nieuw huis, waar diverse wand- en vloerbekledingen nog niet volledig droog zijn.
 
Plaats het product op een droge plaats bij kamertemperatuur
De deur gaat moeilijk open
 
De onderdruk in de kast moet worden opgeheven
De lucht in het product "krimpt" naarmate deze kouder wordt. Hierdoor kan een onderdruk ontstaan, waardoor de deur moeilijk open gaat. Als u de deur snel sluit, wordt er lucht naar buiten gedrukt en kan het een paar minuten duren voordat de onderdruk is opgeheven en de deur zonder veel kracht te zetten weer kan worden geopend.
 
Wacht een tijdje voordat u de deur opent
De temperatuur in de vriezer is te hoog en de diepvriesproducten ontdooien.
Het product staat in een koude ruimte
Veruit de meeste koelvriescombinaties hebben tegenwoordig maar één thermostaat en één compressor. De producten werken optimaal bij een omgevingstemperatuur vanaf +10 °C. Als de omgevingstemperatuur langere tijd onder +10 °C komt, zal de temperatuur in het vriesvak gaan stijgen. Dit komt doordat de temperatuur in het koelvak, waar de thermostaat zit, onder de normale temperatuur blijft (+5 °C).
De reden hiervoor wordt gevormd door de grote intervallen waarin de compressor niet werkt.
 
Ga na of het product in een koude omgeving staat, bijvoorbeeld een onverwarmd(e) keuken, bijgebouw, serre of garage. Als dat het geval is, is dat waarschijnlijk de oorzaak van het probleem. Het product is niet geschikt voor plaatsing in deze omgevingen en moet worden verplaatst naar een plek met een hogere omgevingstemperatuur.
Vieze geur in de koelkast of de vriezer
 
Gemorste vloeistof in afdichting
Er is iets in de afdichting aan de onderkant van de deur of onder de strip rond het schap gelopen.
 
Maak de afdichting schoon. Haal de glazen schappen eruit en demonteer de strips. Maak de binnenkant van de strips goed schoon. Gebruik Rodalon.
 
Voedselresten in de ontdooibak achter in de kast
Voedsel dat tegen de achterwand komt, vriest vast tegen de achterwand. Als het ijs smelt en in de afvoeropening loopt, zullen er kleine stukjes voedsel meekomen. Deze wordt vervolgens verwarmd in de ontdooibak op de compressor en gaan dan vies ruiken.
 
Trek de kast naar buiten en maak de ontdooibak aan de achterkant van de kast schoon.
 
Sterk geurende voedingsmiddelen geven geur af aan hun omgeving
Voedingsmiddelen zoals bijv. citroen, ui en gerookte producten kunnen geur afgeven aan de koelkast zelf en de overige voedingsmiddelen kunnen ernaar gaan smaken.
 
Verpak sterk geurende voedingsmiddelen lucht- en geurdicht.
Plaats sterk geurende voedingsmiddelen niet in de buurt van producten zoals melk, eieren en kaas, die heel snel geuren van andere voedingsmiddelen opnemen.
 
 
Verwijder bedorven geuren met yoghurt
Eten dat te lang in de koelkast heeft gestaan of ontdooide producten die zijn gaan rotten.
 
Maak de kast schoon met yoghurt. Dat is de meest effectieve manier om  bedorven geur te verwijderen. Maak de kast schoon. Smeer deze in met yoghurt. Laat de yoghurt ca. 12 uur zitten. De melkzuurbacteriën van de yoghurt eten dan de rottingsbacteriën op. Na ca. 12 uur wast u de yoghurt eraf.
 
Koelmiddelen kunnen nooit gaan stinken
De koelmiddelen zijn reukvrij en als ze eruit sijpelen zal het product niet functioneren.
De melk wordt vóór de uiterste houdbaarheidsdatum zuur, terwijl het +5°C is in de koelkast
De melk staat op de verkeerde plaats in de koelkast
Als het midden in de koelkast +5°C is, is het daarboven warmer en eronder kouder. Als u de melk op de bovenste schappen van de koelkast zet, wordt deze vóór de uiterste houdbaarheidsdatum zuur.
 
Zet de melk in het onderste deurvak of op het onderste schap boven de groenteladen.
 
De melk heeft te lang buiten de koelkast gestaan
Melk is erg gevoelig voor temperatuurschommelingen. Als de melk te lang op tafel staat, is deze minder lang houdbaar dan het pak aangeeft.
 
Haal alleen de melk uit de koelkast die u wilt gebruiken.
De koelvriescombinatie verwarmt in plaats van te koelen
Neem contact op met L’EASY
De behuizing van het product wordt te warm.
Warmte aan de buitenkant betekent kou aan de binnenkant
Diverse delen van de behuizing worden warm, terwijl ook de compressor tijdens bedrijf erg warm wordt. Dit is echter geen storing. Op sommige plekken kan de temperatuur tot wel 100 °C bedragen. Tussen de deuren is bij sommige producten een verwarmingselement ingebouwd om condensatie op die plaats te voorkomen. Ook loopt er een leiding van de condensor aan de achterkant van de kast naar voren en rond de voorkant van de behuizing om de afdichting flexibel en goed sluitend te houden en om condensatie op de zijkanten van de kast te voorkomen. Alle warmte die op deze plekken vrijkomt, is warmte die aan de producten in de kast is onttrokken. Als de kast net gevuld is of als de deur niet goed dicht zat, zal de behuizing warmer aanvoelen dan normaal. Dit is alleen maar een teken dat het product efficiënt werkt.

Bron: o.a. Electrolux Home Products Denmark A/S