Nuttige informatie over diepvriezers

Een vrieskist is het makkelijkst bij het vullen en biedt de meeste ruimte, terwijl je bij een vrieskast een beter overzicht hebt. De keus is dus een beetje een kwestie van voorkeur. Houd er echter rekening mee dat een vrieskist vaker moet worden ontdooid dan een vrieskast.

Het energielabel is een label dat volgens de wet o.a. op alle "koude" producten moet zitten. Het energielabel maakt het mogelijk om twee producten met elkaar te vergelijken om te zien welk product het laagste stroomverbruik heeft. Vaak zijn producten van de beste energieklasse, energieklasse A, wat duurder dan die van energieklasse B en C. Daar staat tegenover dat u een heleboel stroom bespaart door een product met energieklasse A te kopen, zodat het zich snel terugverdient. Vergeleken met een 10-15 jaar oude vrieskast verbruikt een kast met energieklasse A tegenwoordig vaak minder dan de helft van de stroom.

Plaatsing
Afhankelijk van de vraag of je een vrijstaande vrieskast of een inbouwmodel zoekt, zijn er verschillende mogelijkheden. Inbouwkasten hebben een breedte van 55 cm en kunnen in een keukenelement worden geschoven. Vrijstaande kasten kunnen vrij in de ruimte worden geplaatst, hetzij zelfstandig, hetzij naast of tussen twee keukenkasten. Vrijstaande kasten hebben normaal gesproken een breedte van 55 of 60 cm.

Een vrieskist heeft meer ruimte nodig en is altijd vrijstaand.

Een diepvriezer heeft ventilatie nodig om optimaal te kunnen functioneren. Als een diepvriezer te weinig ventilatie krijgt, zal hij normaal gesproken minder lang meegaan en meer energie verbruiken.
Bij inbouw in een keukenkast is in de meeste gevallen een ventilatie nodig in de vorm van ca. 10 cm lucht boven de vrieskast. Bij plaatsing in een speciaal kastelement dat voor de vrieskast is aangepast, d.w.z. zonder achterplaat en met ventilatie via boven- en onderliggende schappen, kan de ruimte boven de vrieskast worden beperkt.

Bij een vrieskist is er ca. 10 cm lucht nodig aan de kant waar de compressor zit, normaal gesproken rechts.

Wat betekenen de sterren?
Een diepvriezer heeft een aanduiding van maximaal 4 sterren. Het aantal sterren wordt bepaald op basis van de temperatuur van de diepvriezer en de temperatuur bepaalt waarvoor de diepvriezer gebruikt kan worden.

Vriesruimtes met * moeten minimaal een temperatuur van min 6 graden aanhouden. Alleen te gebruiken voor ijsblokjes en het maximaal 2 dagen bewaren van bevroren producten. Eén keer per week ontdooien.
Vriesruimtes met ** moeten minimaal een temperatuur van min 12 graden aanhouden. Bevroren producten kunnen kortere tijd worden bewaard, maximaal 2 weken. Eén keer per week ontdooien.
Vriesruimtes met *** moeten minimaal een temperatuur van min 18 graden aanhouden. Voor het langdurig bewaren van bevroren producten. Twee tot drie keer per jaar ontdooien.
Vriesruimtes met **** moeten minimaal een temperatuur van min 18 graden aanhouden. Moeten minimaal 4,5 kg kunnen invriezen per 100 liter (netto-inhoud) per 24 uur. Twee tot drie keer per jaar ontdooien.

Ruimte
De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt in de diepvriezer, is afhankelijk van de vraag of je één keer per week boodschappen doet of dagelijks verse spullen koopt. Als het gaat om de vriesruimte is het van belang om na te gaan welke producten je normaal gesproken invriest. Als je de diepvriezer alleen gebruikt voor het bewaren van reeds ingevroren producten of voor het kort bewaren van bakwerk is 30-50 liter per persoon voldoende. Als je daarnaast seizoensproducten, zoals fruit en groente, wilt kunnen invriezen, moet je uitgaan van 60-80 liter per persoon. En als je tenslotte grote hoeveelheden vlees en andere voedingsmiddelen wilt kunnen invriezen, moet je uitgaan van 100-125 liter per persoon.

Er is geen direct verband tussen de uitwendige afmetingen van de diepvriezer en de capaciteit, omdat er o.a. verschillen kunnen zijn in de dikte van de isolatie en de constructie van de diepvriezers. De capaciteit wordt gemeten in liters en de inwendige capaciteit wordt aangeduid als de netto-inhoud in liters.

Elektronische of mechanische regeling?
Bij mechanische temperatuurregeling wordt de temperatuur in de kast gemeten door een thermostaat, die een compressor in- en uitschakelt bij temperatuurschommelingen binnen een marge die meestal 3-5 ºC bedraagt. De bewaaromstandigheden voor voedingsmiddelen zijn bij mechanische temperatuurregeling wel goed, maar niet optimaal.

Bij elektronische temperatuurregeling weet je altijd zeker dat het voedsel goed wordt bewaard. De temperatuur wordt voortdurend geregeld en afgelezen door de thermostaat, die zo zorgt voor een zeer nauwkeurige instelling en handhaving van de juiste temperatuur in de kast. Verder geeft bij de meeste modellen de elektronica ook een alarm als er iets mis is met de temperatuur of als u vergeet om de deur dicht te doen.

Reiniging
Het schoonmaken van de kast kan worden bemoeilijkt door scherpe hoeken en ingebouwde handgrepen in de deur. Kasten met wieltjes aan de achterkant zijn er gemakkelijk uit te trekken, zodat er ook achter de kast schoongemaakt kan worden. Sommige kasten worden geleverd met een afneembaar deel aan de onderkant, zodat er onder de kast gestofzuigd of gedweild kan worden.

Afhankelijk van het type diepvriezer dat u kiest, zijn er verschillende manieren om het ontdooien te vergemakkelijken. Vrieskasten en diepvriezers hebben vaak een afvoer onderin, zodat er bij het ontdooien een bak op de grond kan worden gezet. Tenslotte is er nog de Frost Free-technologie die de diepvriezer automatisch laat ontdooien.

Inrichting
Vrieskasten zijn normaal gesproken voorzien van schappen en laden waarmee de bevroren producten kunnen worden ingedeeld. Sommige modellen hebben aparte bakken voor ijsblokjes of voor het invriezen van bessen. Extra grote lades of transparante vrieslades uit één stuk bieden een goed overzicht van de inhoud van de diepvriezer.

Vrieskisten hebben vaak een grote ruimte onderin en draadmanden bovenin. Ze kunnen een aluminium oppervlak hebben of een stalen bak. Het aluminium oppervlak is bobbelig, terwijl de stalen bak geheel glad is. Diepvriezers met een stalen oppervlak zijn makkelijker te reinigen en stoot- en krasbestendiger, maar normaal gesproken wel duurder.

Invriezen
De invriescapaciteit geeft het aantal kilogram niet-bevroren producten aan dat de vrieskist per etmaal kan invriezen. De invriescapaciteit varieert van minder dan 10 kg tot ca. 50 kg per etmaal.

Sommige kastmodellen zijn voorzien van een aparte invriesknop. Als de knop wordt ingedrukt, zakt de temperatuur naar min 25-30 ºC. De knop kan worden gebruikt bij het opstarten van de kast en als u grote partijen niet-bevroren producten wilt invriezen. De automatische regeling voor het invriezen wordt bij elektronisch geregelde kasten na een vooraf bepaalde tijd automatisch afgebroken.

Bron: o.a. Electrolux Home Products Denmark A/S

Zie het assortiment diepvriezers van L'EASY